Menu

Data publikacji:

Galicyjskie Cejco

Cejco – w lokalnej gwarze „coś bardzo cennego, unikatowego, o wysokiej jakości”.

Jesteśmy niewielkim, rodzinnym gospodarstwem sadowniczym, o udokumentowanej historii upraw sadowniczych od 1883 roku. Doświadczenie zdobyte w ciągu tych lat pozwala zaoferować Państwu produkt najwyższej jakości, na którą składa się zarówno wiedza praktyczna, wiedza teoretyczna oraz pasja, która towarzyszy nam od pokoleń. Ukoronowaniem historii naszego gospodarstwa jest zdobycie pierwszego miejsca w konkursie „100 lat mojego gospodarstwa”, organizowanym przez Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk.
Obecnie w gospodarstwie dominują jabłonie, uprawiamy również m. in. winorośl i borówkę wysoką. Gospodarstwo posiada certyfikat Integrowanej Produkcji.
Odkąd pamiętamy, produkowaliśmy w gospodarstwie przetwory z naszych owoców – dziś, chcemy je zaoferować również Państwu. Korzystamy z rodzinnych przepisów pochodzących z XIX wieku – czasów Galicji. Dzięki temu, że wszystkie surowce użyte przy produkcji pochodzą wyłącznie z naszego gospodarstwa, mamy możliwość nadzorowania jakości wyrobów od posadzenia roślin, aż do finalnego produktu. Sprawia to, że nasza produkcja jest ograniczona ilościowo i dostępna sezonowo.
Aby zachować korzystne właściwości i najwyższą jakość oferowanych produktów, nasze przetwory rozlewamy tylko do szklanych butelek.

Nasze produkty:
Oprócz najwyższej jakości owoców deserowych, oferujemy:

Syrop z płatków róży – domowy syrop kwiatowy, bogaty w korzystne dla zdrowia składniki. Produkowany według przepisu z końca XIX wieku. Przetwory z róży są znane i doceniane od dziesiątek lat – jesteśmy dumni, że możemy Państwu zaoferować produkt, który mimo że jest mniej znany niż konfitura z płatków, posiada te same walory smakowe oraz zdrowotne, jednocześnie dając całkowicie nowe metody zastosowania. Jedna butelka syropu powstaje z około kilograma płatków róży. Produkt pasteryzowany, pozbawiony konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.

Syrop z kwiatów czarnego bzu – domowy syrop kwiatowy, znany wielu osobom z czasów dzieciństwa. Prozdrowotne właściwości przetworów z tej rośliny są powszechnie znane. Atutem naszego syropu jest wysoka zawartość wyciągu z kwiatów czarnego bzu. Tradycyjna metoda produkcji gwarantuje najwyższą jakość naszego syropu. Produkt pasteryzowany, pozbawiony konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.

Ocet jabłkowy – naturalny, nie filtrowany, nie pasteryzowany, długo fermentowany oraz leżakowany – proces produkcji jednej partii trwa minimum 12 miesięcy. Mimo tak długiego czasu, nasz ocet pozostaje octem żywym, co oznacza że zachowuje zarówno wszystkie prozdrowotne właściwości, jak i żywe kultury bakterii octowych. Wiemy, że jakość produktu jest uzależniona od jakości surowca – dlatego do produkcji naszego octu używamy owoców najwyższej jakości. Dzięki temu, smak, barwa oraz aromat naszego octu jest zależny od odmiany jabłek, z których powstał.