Tak niedawno rozpoczynaliśmy warsztaty kulinarne w Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna, a tu już ostatnie spotkanie. Wszystko co dobre, szybko się kończy, ale w zamian pozostawia satysfakcję, spełnienie oraz pozytywne nastawienie. Praca z pełnym zaangażowaniem, odkrywanie swoich talentów i darów – takie motto przyświecało uczestnikom warsztatów.
Na zakończenie zostały przyrządzone piękne, kolorowe i oryginalne sałatki i przekąski. Wyglądają wspaniale, a smakują jeszcze lepiej. Świetnie sprawdzą się na domowych imprezach i przyjęciach.

TARTALETKI Z PORAMI I ŻÓŁTĄ PAPRYKĄ
SKŁADNIKI (12 sztuk) – kruche ciasto:
• 3 szklanki mąki (ok. 370 g)
• ½ łyżeczki soli
• 250 g zimnego masła
• 2 jajka
FARSZ:
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 pory małe lub 1 duży
• 2 papryki żółte
• 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
• Kukurydza puszka
• Sól, pieprz
• 260 g sera feta
• 16 czarnych oliwek
Dodatkowo: sałata z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami prażonymi i miodowym sosem winegret,
PRZYGOTOWANIE ciasto: Z mąki, soli, masła i jajek zagnieść kruche ciasto (jeżeli będzie za suche dodać odrobinę wody). Owiń folią i wstaw do lodówki na ½ godz. Piekarnik nagrzać do 200 oC. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 35 cm. Z ciasta wycinać kółka o średnicy większej niż foremka i wykładać nim dokładnie foremki (spód ponakłuwać). Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min. aż się zrumienią.
PRZYGOTOWANIEfarsz: w międzyczasie pora podzielić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki, paprykę w paseczki. Rozgrzać oliwę i smażyć, aż warzywa zmiękną ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać rozmaryn, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić i zmieszać z kukurydzą. PRZYGOTOWANIE – tartaletki: do wypieczonych tartaletek nakładać przygotowany farsz, na wierzch nakładać ser feta i pokrojone w plasterki oliwki.
Podawać z surówką z sałaty.

53088248_2226550757389508_5160531913428959232_n

Grant pt. „Łososińska jabłkomania” realizowany przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność w ramach projektu grantowego pt. „Promocja zasobów i walorów obszaru Śliwkowego Szlaku w oparciu o markę lokalną” Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy na fotorelację. 

Podobne

Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność zaprasza do wzięcia udziału w konkursie plastycznym pn. „JEZIORO...

Uśmiech dziecka sprawia, że na chwilę znikają wszelkie problemy. Jest taki dzień, w którym tego...

Maj był bardzo pracowitym miesiącem dla Grupy Artystycznej Tamburmajorki działającej przy Centrum...