Zielone pierogi, tarta z jabłkami czy sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, to tylko niektóre z wielu przepysznych dań przyrządzanych podczas trwania warsztatów kulinarnych w Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna. Uczestnicy warsztatów kulinarnych w ramach zadania „Łososińska jabłkomania”, nie tylko wzbogacają swoją wiedzę i zdobywają nowe doświadczenia kulinarne, ale również wymieniają się swoim dotychczasowym doświadczeniem, co stanowi bardzo dobrą współpracę. Kolejny raz dzielimy się przepisem – warto wypróbować!!!

ZIELONE PIEROGI

Składniki – ciasto:
90 dag mąki
250 ml ciepłej wody
40 dag szpinaku
2 jaja
Sól do gotowania
Składniki – farsz:
1 kg pieczarek
80 dag szpinaku
40 dag żółtego sera
4 łyżki oleju
Tymianek, sól, pieprz do smaku
6 ząbków czosnku

Przygotowanie:
1. Mrożony szpinak rozmroź, zmiksuj na gładko, połącz z ciepłą wodą, połącz z mąką i dłońmi wyrób jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Ser żółty zetrzyj na tarce. Szpinak umyj i osusz. Pieczarki umyj i oczyść. Pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.
3. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pieczarki i czosnek. Smaż, aż cały sok z pieczarek odparuje. Często mieszaj.
4. Dodaj szpinak i smaż ok. 5 minut. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Zestaw z ognia do ostygnięcia. Dodaj ser żółty i wymieszaj.
5. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część cienko rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawaj koła, nakładaj na nie porcje farszu z pieczarek i szpinaku. Pierogi sklejaj.
6. Pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Po wrzuceniu każdej porcji, delikatnie zamieszaj, aby pierogi nie przywarły do dna.
7. Podawaj na gorąco z ulubioną surówką.

53088248_2226550757389508_5160531913428959232_n

Grant pt. „Łososińska jabłkomania” realizowany przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność w ramach projektu grantowego pt. „Promocja zasobów i walorów obszaru Śliwkowego Szlaku w oparciu o markę lokalną” Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy na fotorelację!

Podobne

Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność zaprasza do wzięcia udziału w konkursie plastycznym pn. „JEZIORO...

Uśmiech dziecka sprawia, że na chwilę znikają wszelkie problemy. Jest taki dzień, w którym tego...

Maj był bardzo pracowitym miesiącem dla Grupy Artystycznej Tamburmajorki działającej przy Centrum...