Za nami kolejne spotkanie w ramach warsztatów kulinarnych odbywających się w Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna. Nasza młodzież jak zwykle nie zawiodła. Pod czujnym okiem Pani Moniki Nideckiej, która prowadzi warsztaty, świetnie poradziła sobie z nowymi wyzwaniami w kuchni. Jak widać zapału i chęci nie brakuje – nic tylko się cieszyć, bo przecież dobrych kucharzy, ciastkarzy czy cukierników nigdy za wiele. Krucha tarta z jabłkami podana z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną to uczta dla podniebienia, podajemy przepis, spróbujcie sami.

KRUCHA TARTA Z JABŁKAMI
Składniki – ciasto kruche 
250g mąki
150g masła (zimnego)
2 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
1 jajko
40ml zimnej wody
Składniki – nadzienie
1 kg jabłek odmiany reneta lub antonówka, papierówka
40ml soku z cytryny
60g masła
1 łyżka miodu
1 laska wanilii
Składniki – syrop
30ml wody
60g cukru

PRZYGOTOWANIE – CIASTO KRUCHE 
Zrobić wgłębienie w mące, włożyć w nie pokrojone na kawałeczki masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką lub za pomocą mieszadła miksera, aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulkę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki. Przygotować formę na tartę o średnicy 24-26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem jeśli taką mamy). Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
NADZIENIE :
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok. 2mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka ( w sumie ma być odłożonych 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobimy mus, który wyłożymy na kruchy spód. Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.
PIECZENIE:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
SYROP:
W małym garnuszku rozpuścić cukier w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek.
PROPOZYCJA PODANIA lody waniliowe lub śmietankowe / bita śmietana.

53088248_2226550757389508_5160531913428959232_n

Grant pt. „Łososińska Jabłkomania” realizowany przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność w ramach projektu grantowego pt. „Promocja zasobów i walorów obszaru Śliwkowego Szlaku w oparciu o markę lokalną” Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy na fotorelację. 

Podobne

Stowarzyszenie Dolina Inicjatyw działające przy Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna...

W czwartek 10.10.2019 r. w Centrum Paderewskiego w Kąśnej Dolnej Dyrektor Centrum Kultury i...

„Zacną rzeczą jest uczyć się, lecz jeszcze zacniejszą – nauczać” M. Twain W dniu 3 października...