Wspaniałe smaki, cudowne zapachy, a nade wszystko przemiła atmosfera – to wszystko towarzyszy uczestnikom warsztatów kulinarnych odbywających się w Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna. Każde kolejne spotkanie jest inspiracją do przygotowania nowych, oryginalnych i bardzo ciekawych dań, jak również pozwala na czerpanie wiedzy o ciekawostkach i nowościach kulinarnych. Nie ważne czy ktoś lubi pieczenie ciast, gotowanie, przyrządzanie sosów, sałatek lub surówek – każdy znajdzie coś dla siebie. Tradycyjnie podajemy jeden z przepisów. SMACZNEGO!

Filety z kurczaka nadziewane jabłkami
Składniki – nadzienie:
Zielone jabłko 1 szt.
Masło 3 łyżki
Kminek 1 łyżka
Posiekana cebula 1 szt.
Seler naciowy 2 łodygi (pokrojone w ukośne paseczki)
Bułka tarta ½ szklanki
Natka pietruszki 1 garść (posiekanej)
Rodzynki lub suszona żurawina 3 łyżki
Sól ½ łyżeczki
Pieprz ½ łyżeczki
Oraz:
Pierś z kurczaka 1kg
Oliwa 2 łyżki
Mąka pszenna 2 łyżeczki
Sok z jabłka 250 ml
Bulion drobiowy 250 ml

Przygotowanie:
Nadzienie – obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki. Na patelni rozpuszczamy masło, zbieramy pianę dodajemy kminek i podgrzewamy 1 minutę, mieszając.
Wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy jabłka i seler, smażymy aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i studzimy. Piekarnik nagrzewamy na 220oC.
W każdej piersi formujemy kieszonkę, napełniamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami. Przygotowane piersi nacieramy solą i obsmażamy na oliwie oraz układamy na blaszce (oliwy pozostałej po smażeniu nie wylewamy) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika.
Do tłuszczu pozostałego po smażeni dodajemy mąkę i zasmażamy na rumiano. Mieszając wlewamy sok jabłkowy i bulion, gotujemy na małym ogniu, aż połowę sosu odparuje. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika , odkładamy na 5 min. kroimy na porcję. Do sosu jabłkowego dodajemy sok, który wypłyną z mięsa, mieszamy i polewamy kurczaka.

53088248_2226550757389508_5160531913428959232_n

Grant pt. „Łososińska jabłkomania” realizowany przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność w ramach projektu grantowego pt. „Promocja zasobów i walorów obszaru Śliwkowego Szlaku w oparciu o markę lokalną” Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy na fotorelację. 

Podobne

Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność zaprasza do wzięcia udziału w konkursie plastycznym pn. „JEZIORO...

Uśmiech dziecka sprawia, że na chwilę znikają wszelkie problemy. Jest taki dzień, w którym tego...

Maj był bardzo pracowitym miesiącem dla Grupy Artystycznej Tamburmajorki działającej przy Centrum...