Kuchnia łączy pokolenia – najlepszym na to przykładem są warsztaty kulinarne odbywające się w Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna. Młodzież i seniorzy wspólnie przygotowują potrawy pomagając sobie nawzajem i równocześnie tworzą bardzo przyjazną atmosferę. Efektem są pyszne dania i desery. Po tak dobrej i owocnej współpracy można wspólnie usiąść przy stole i delektować się smakiem np. pieczonych jabłek z bezą. Polecamy!

JABŁKA PIECZONE Z BEZĄ
SKŁADNIKI (4 PORCJE)
 6 łyżek rodzynek
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 4 jabłka, np. reneta, cortland
• 1 białko jaja
• 50 g cukru
• 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
• Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wymieszać rodzynki z miodem i przyprawą piernikową. Ściąć górne części jabłek i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia).
• Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić mieszanką z rodzynek. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut).
• W międzyczasie ubić pianę z białka i wciąż miksując dodawać stopniowo cukier, aż uzyskamy błyszczącą i gęstą pianę. Włożyć ją do worka cukierniczego.
• Jabłka wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 240 stopni. Wycisnąć pianę na każde jabłko tworząc spiralę. Opcjonalnie bezę można posypać brązowym cukrem, ale nie koniecznie. Piec przez kolejne 3 minuty lub do czasu aż beza lekko się zezłoci. Podawać gorące.
SMACZNEGO!

53088248_2226550757389508_5160531913428959232_n

Grant pt. „Łososińska jabłkomania” realizowany przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność w ramach projektu grantowego pt. „Promocja zasobów i walorów obszaru Śliwkowego Szlaku w oparciu o markę lokalną” Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zapraszamy na fotorelację. 

 

Podobne

Stowarzyszenie Dolina Inicjatyw działające przy Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna...

W czwartek 10.10.2019 r. w Centrum Paderewskiego w Kąśnej Dolnej Dyrektor Centrum Kultury i...

„Zacną rzeczą jest uczyć się, lecz jeszcze zacniejszą – nauczać” M. Twain W dniu 3 października...