W dniu 21 lutego 2019 roku w Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna odbyły się dwie prelekcje: sadownicza oraz dotycząca zdrowego odżywiania. Prelekcje zostały zorganizowane do zadania pt. „Łososińska jabłkomania” realizowanego przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność, w ramach projektu grantowego pt. „Promocja zasobów i walorów obszaru Śliwkowego Szlaku w oparciu o markę lokalną” Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” współfinansowany ze Środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020-Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

53088248_2226550757389508_5160531913428959232_n

Pierwsza prelekcja dotyczyła aktualnych tendencji w rozwoju sadownictwa oraz skutecznego sposobu tworzenia lokalnej marki i promowania produktów lokalnych. Partnerami spotkania byli: Firma YARA POLAND, Sadownicza Spółdzielnia Handlowa „ŁOSOSINA”, firma Agrochemik, Spółdzielnia Ogrodnicza Ziemi Sądeckiej i Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nowym Sączu.

Druga prelekcja prowadzona przez technika żywienia dotyczyła zdrowego odżywiania, podstawowych zasad kulinarnych, oceniania jakości żywności, sporządzania i ekspedycji potraw oraz zestawiania potraw i napojów z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia.
Dodatkowo został przeprowadzony pokaz savoir-vive. Dziękujemy wszystkim za udział w spotkaniach.

Zapraszamy na fotorelację!

Podobne

Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność zaprasza do wzięcia udziału w konkursie plastycznym pn. „JEZIORO...

Uśmiech dziecka sprawia, że na chwilę znikają wszelkie problemy. Jest taki dzień, w którym tego...

Maj był bardzo pracowitym miesiącem dla Grupy Artystycznej Tamburmajorki działającej przy Centrum...