Rozpoczęły się warsztaty kulinarne  organizowane w ramach projektu „Aktywnie po zdrowie” realizowanego przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność. Uczestnikami są członkowie Klubu Seniora z Łososiny Dolnej oraz Iwkowej, a także panie ze Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich w Łososinie Dolnej. Prowadząca warsztaty Pani Monika Nidecka dba o to, aby różnorodność wykonywanych dań była bogata i profesjonalnie przyrządzona. Jak można się domyśleć podczas takich warsztatów powstają pyszności, ale przede wszystkim można się dużo dowiedzieć, a tym samym podnieść swoje umiejętności kulinarne. Właśnie rozpoczął się czas grillowania więc podajemy przepis jak wykonać dietetyczne „ślimaczki z kurczaka” oraz surówkę do potraw z grilla.


ŚLIMACZKI Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
15 plasterków boczku wędzonego (cienko pokrojonego)
Cukinia
Sól, pieprz, słodka papryka
Oliwa
Szpadki do szaszłyków
WYKONANIE:
Filet z kurczaka naciąć wzdłuż (ale nie do końca), tak aby powstał jeden duży płat, a następnie delikatnie rozbić. Tak przygotowany filet przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie rozkładamy plastry boczku, a na nie cienko skrojone plastry cukinii. Filet ciasno zwijamy, a następnie kroimy plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ruloniki nabijamy na patyczki szaszłykowe a następnie smarujemy oliwą i opiekamy na grillu lub patelni grillowej.

SAŁATKA DO POTRAW Z GRILLA

Składniki:

– 3 duże papryki czerwone
– 1 duży por
– puszka kukurydzy
– 150 g sera żółtego gouda
– sól i pieprz
– łyżka majonezu
– łyżka jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Por kroimy na pół i na kawałki. Dodajemy do papryki i wrzucamy odsączoną kukurydzę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do miski, dodajemy majonez i jogurt, sól i pieprz i mieszamy.

 

fff

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Grant pt. Aktywnie po zdrowie realizowany przez Stowarzyszenie Twórcza Kreatywność w ramach projektu grantowego pt. „Budowa partnerstw lokalnych w oparciu o zasoby Śliwkowego Szlaku” Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

dsc_0362 dsc_0363 dsc_0367 dsc_0368 dsc_0371 dsc_0372 dsc_0374 dsc_0376 dsc_0377 dsc_0378 dsc_0380 dsc_0381 dsc_0383 dsc_0387 dsc_0388 dsc_0389

Podobne

       Wczoraj zaprezentowaliśmy instrumenty muzyczne zakupione w ramach zadania „Kultywowanie...

Znamy już wyniki wszystkich konkursów dotyczących Jeziora Rożnowskiego, organizowanych przez...

Już po raz trzeci Gmina Łososina Dolna oraz Centrum Kultury i Promocji Gminy Łososina Dolna...